Vissza a főoldalra
ketosz logo


Felhasználónév:
Jelszó:Hírek, információk

.

 

Tájékoztatás Köröstarcsa Község Önkormányzata településrendezési eszközeinek
a Félhalmi holtág fejlesztése miatt szükséges, tervezett módosításáról


Köröstarcsa Község Önkormányzata 98/2023. (VIII. 23.) számú határozatával megkezdte településrendezési eszközei (településszerkezeti terv és helyi építési szabályzat) módosításának előkészületeit a Félhalmi holtág fejlesztésének lehetővé tétele érdekében.


A fejlesztés célja a Félhalmi holtág területén a vízvisszatartás elősegítésével a helyben hasznosítható és hasznosuló vízkészletek növelése, a vízháztartás javítása, ami egyaránt előnyös társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból, továbbá javítja a holtág környékén elhelyezkedő területek klimatikus állapotát is. A fejlesztés a „Síkvidéki vízpótló és tározási lehetőségek fejlesztése I. ütem című KEHOP-1.3.0-15-2021-00022 projekt” megnevezéssel nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás.


A beruházás megvalósításának helyszínei a Köröstarcsa község közigazgatási területén elhelyezkedő 0211, 0215, 0304, 0302, 0303, helyrajzi számú külterületi ingatlanok. A hatályos településrendezési eszközökben ezek közül a 0215, a 0304, a 0302 és a 0303, helyrajzi számú ingatlanok nem tartoznak vízgazdálkodási terület övezetbe, illetve nem a megfelelő vízgazdálkodási terület övezetbe tartoznak, ezért ezek besorolását módosítani kell a településrendezési eszközökben annak érdekében, hogy a beruházás megkapja a kivitelezéshez szükséges engedélyeket és így megvalósulhasson.


A településrendezési eszközök tervezett módosítását itt tekintheti meg.


A településrendezési eszközök tervezett módosításának a partnerekkel történő véleményezésea veszélyhelyzet ideje alatt egyes szervezetek működésére vonatkozó, továbbá egyes közigazgatási eljárási szabályok megállapításáról szóló 146/2023. (IV. 27.) Korm. rendelet 2. §-ára tekintettel – az alábbiak szerint történik:


A partnerek – azaz a település közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes vagy jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, köröstarcsai székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek, továbbá köröstarcsai székhellyel bejegyzett civil szervezetek – e hirdetmény közzétételétől számított 10 napon belül, azaz 2023. október 7-ig tehetik meg a módosítással kapcsolatos észrevételeiket


-         elektronikus úton az onkormanyzat@korostarcsa.hu e-mailcímre küldött levélben,

-         írásban postai úton az önkormányzat címére küldött levélben.


Köröstarcsa, 2023. szeptember 27.

Tájékoztatjuk, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 29. § (7) bekezdés alapján mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi. Mind az időpont meghatározását, mind a kérelmek tartalmi elemeit felsőbb jogszabályok határozzák meg. Az önkormányzat erre vonatkozóan nem rendelkezik hatáskörrel, az ügyintézés, az eljárás lefolytatása tartozik csak a települési jegyzőhöz. A kérelmek letölthetők a cikk alatt vagy átvehetők személyesen a Köröstarcsai Közös Önkormányzati Hivatalban.
.
.

. A Hiradó régebbi évfolyamai a Letölthető anyagok között olvashatók.
.

Tarcsai Híradó 2022. július. .

K É Z I L A B D A

 

 

Bizonyára emlékeznek szurkolóink, hogy felnőtt csapatunk 2021-ben balszerencsés körülmények között, az utolsó bajnoki mérkőzésen  „lecsúszott” a dobogóról. Azonban ezzel az eredménnyel sem kellett szégyenkezni, hiszen a megyei csapatok közül a mieink zárták legeredményesebben a bajnokságot. Ezért csak gratulálni lehet.

A problémák csak ezt követően jöttek, mert különböző okok miatt többen eltávoztak a csapattól és a pótlásuk kilátástalannak látszott.

A szakvezetés sem volt egységes a folytatás kérdésében, de abban egyetértettünk, hogy nem lenne szép ha a negyedik helyről beszüntetnénk a férfi kézilabdázást. Csak megjegyezzük, hogy más csapatoknak is volt hasonló problémája  /pl. a két csabai csapat/  akik lemondták az idei benevezést.

Ilyen előzmények után, szűk játékoskerettel és kesernyés reményekkel kezdődtek az edzések július végén. Az országos TAO-s keret leállítása miatt még az ígéretekkel is óvatosan kellett bánni. Elmondhatjuk, hogy a játékos keretbe csak az a „baráti társaság”  maradt akik évek óta tarcsai színekben „húzzák az igát”  Köszönjük ezen játékosoknak, vezetőknek, segítőknek, hogy tovább viszik a küzdelmet.

A problémák ellenére eddig nem vallott szégyent a csapat. A Békésről megerősített csapatunk Kondoros ellen 28:21-re, a  Pick Szeged ellen 35:31-re kikapott, de Túrkeve  ellen 30:21-re, Algyő ellen 31:26-ra, Kunszentmárton ellen 24:23-ra nyert a csapat. A Mezőtúr elleni mérkőzést egy kihagyott hetes miatt vesztették 25:24-re.

Csökkent létszámmal, bravúros játékkal kiváló eredményeket értek el. Algyő ellen pl. nyolc játékos állt rendelkezésre, /az egyik kapus mezőnyben játszott/  és így is nyert a csapat.

Jó eredményünk felkeltette az érdeklődést, a héten két játékos is jelentkezett, hogy szeretne  Köröstarcsára igazolni.

További sikereket várunk folyamatosan fejlődő csapatunktól.

 

Az ifjúsági csapatunknál már tavaly is létszám problémák voltak. Ez azért is nagy gond, mert a mérkőzés kezdetekor tíz játékosnak kell jelen lenni. Ha ez nincs  meg, akkor pont- levonás, majd a harmadik eset után a felnőttektől is. A tavalyi keretből többen „kiöregedtek” és voltak olyanok is, akik abbahagyták, cserbenhagyták maradó társaikat. Helyüket gyulai és békési játékosok töltik be. Így is jól szerepelnek. Egy pont levonás után a hatodik helyen állnak.

 

Szólni kell még a gyermekcsapat-ról is. Az előző években három gyermekcsapatot is működtettünk. Az utóbbi időben mindig létszám gondjaik voltak. A járvány miatt a második fél évében  már nem versenyeztek, alig jártak edzésre. A nyár végén igyekeztünk „összeszedni” a játékosokat, de nem sikerült egyik korosztályt sem úgy feltölteni, hogy meglegyen a szükséges létszám. Ezért nem lehetett benevezni őket a bajnokságba. Végtelenül sajnálom.

 

 Amint a tájékoztatóból is kitűnik, a maradék létszámmal és adódó lehetőséggel még most is igyekszünk életben tartani a tarcsai férfi kézilabdázást.  Továbbra is HAJRÁ  TARCSA !

 

 Széplaki Zoltán szakoszt.vez.

 


.

Vadbalesetek megelőzése

 

A vadelütés következménye súlyos is lehet, ugyanis nem csak az állat sérülhet, hanem a jármű vezetője és utasai is. A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer a figyelem, a fokozott óvatosság, és a csökkentett haladási sebesség.

 

A balesetek elkerülése érdekében, szürkülettől, illetve az erdős környezetű utakon egyéb időben is, mérsékeljük a sebességet.

Amennyiben egy állat szalad át az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, és ha kell, adjunk hangjelzést.

A vadak viselkedése kiszámíthatatlan, megugrásukra, gyors vágtázásukra, hirtelen irányváltásukra bármikor számítani kell.

A kormány hirtelen félrerántása nem megoldás, hiszen az a balesetveszély fokozódásával jár, úgymint pályaelhagyás, felborulás, menetirány szerinti bal oldalra áttérés, vagy frontális ütközés a szemből érkezővel.

A motorkerékpárral közlekedők pedig jóval védtelenebbek a gépkocsivezetőkhöz képest. Ezért a motorosok részéről a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt a lassabb és óvatosabb közlekedés.

 

Baleset esetén a vadhoz nem szabad hozzányúlni, lehúzni az útról, mert ha még életben van, akkor akár az agancsával, a harapásával, vagy éppen a rúgásával is okozhat sérülést. Ilyenkor hívni kell a nap 24 órájában ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számot és meg kell várni a rendőri intézkedést. Az elpusztult vadállatot nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyi vadásztársaság tulajdonának számít, lopásnak minősül.


.. .


.


Előző Következő