Vissza a főoldalra








ketosz logo










Felhasználónév:
Jelszó:



Napközi Konyha - Minta Menza program - Heti menük

. .



.

É T L A POK
Köröstarcsa Község Önkormányzat Konyha
2023. március 04-től március 08-ig
.

(A képekre kattintva teljes méretbe tekinthetők meg
az egyes lapok, a mellékletek között pdf formátumban is)

étlap01

étlap02

étlap03

étlap04.


5. menülap, Kamut


.

Már 2009-ben készültek különböző statisztikák a közétkeztetésre vonatkozólag. az OÉTI és az ÁNTSZ együttműködve országosan felmérte az óvodai közétkeztetés helyzetét. Ebből kiderült, hogy az ételek só, szénhidrát és fehérje tartalma jóval magasabb az ajánlottnál. 2012-ben indultak az első kezdeményezések a közétkeztetés javítására. 
Menzaprogramot indított az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.


Sajtótájékoztatót tartott 2013. április 15-én a Szabó Károly Művelődési Házban Smiri László polgármester, Prohászka Béla Venesz díjas mesterszakács, aki a Minta Menza program országos kidolgozásában vesz részt és Turóczky Edit a Minta Menza program Békés megyei kapcsolattartója.



.

Szülői értekezlet galéria
Minta Menza szülői értekezlet Smiri Lászlóval, Prohászka Béla (Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke) és Turóczky Edittel 2013. május 14-én


.

 

   

A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség együttműködése alapján működtetett, a közétkeztetés teljes vertikumát átfogó „MENZA MINTA = MINTAMENZA” Program fő pillérei

 

 

 

 

1. EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

Az Európai Unióban Magyarországnak a táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak. Az egészséget megőrző, betegségmegelőző életmód egyik döntő elemét a táplálkozási szokások jelentik. A több tényező hatására formálódó felnőttkori táplálkozási magatartást a gyermekkori hatások és minták határozzák meg. A gyermekkorban megszerzett ismeretek, szokások a későbbi egészségmagatartást, azon belül az étkezési kultúrát jelentősen meghatározzák. Ezért különösen fontos a nevelő hatású, az otthoni, esetlegesen nem megfelelő táplálkozási szokásokat is ellensúlyozó, az életkori szükségleti értékeket kielégítő közétkeztetés.

 

2. HELYBEN MEGTERMELT ALAPANYAGOK/TERMÉKEK ÉS BIOÉLELMISZEREK BEVONÁSA A KÖZÉTKEZTETÉSBE

A helyi alapanyagok, mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozások termékeinek mind szélesebb körű megjelenítése, bevezetése a közétkeztetésbe lehetővé teszi, hogy bekerüljenek a magyar földben megtermelt, magyar ember által előállított termékek, alapanyagok. Fontosnak tartjuk a bio-élelmiszerek legalább 30%-os megjelenítését a bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben. A hazai termékekből frissen elkészített ételek ízletesebbek, tápértékük magasabb, mint a több ezer km-ről szállított hasonló termékeké.

 

3. KÖZMUNKA:

A helyben megtermelt termékek teljes mértékben kiszoríthatnák az alapanyagok közül a kényelmi termékeket. A kényelmi termékek kiszorításával a valós alapanyagokból készült ételek feldolgozása élő munkát igényel. Elsősorban a közmunka-program hölgyekre irányuló részét célozhatjuk meg.

 

4.OKTATÁS:

Fontos a konyhák valamennyi dolgozójának (élelmezésvezető, szakács, konyhai kisegítő) képzése, továbbképzése, tréningje, a közmunka-programban részt vevő munkaerő higiénés és közegészségügyi ismeretekkel való megismertetése.

 

5. KOMMUNIKÁCIÓ:

Lakossági, szakmai és tudományos fórumokon való megjelenéssel biztosíthatjuk a program eredményeinek kommunikálását. A minél szélesebb körű megjelenés a program kiterjesztésének egyik lehetősége

 

A Menza Minta = Mintamenza program az eltelt idő alatt bizonyította szükségességét és létjogosultságát. Hisszük, hogy sikerült jó példát mutatni arra, hogy a közös összefogás lehet az egyik mozgatórugója egy megújuló, egészséget támogató közétkeztetési gyakorlatnak. A Program sikerének záloga a népegészségügyi és a gasztronómiai szakemberek közös összefogása.

 

Kérjük a program országos kiterjesztésének támogatását annak népegészségügyi jelentősége miatt!

 

Az alapprogram kidolgozói:

Dr. Mucsi Gyula - Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, megyei tisztifőorvos

Prohászka Béla – Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöki tanácsadó, Venesz díjas mesterszakács

Dr. Sárosi Tamás - Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, helyettes megyei tisztifőorvos, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Egészséges Táplálkozás Bizottságának elnöke

Dr. Maráczi Gabriella - Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, közegészségügyi osztályvezető, Egészségfejlesztési szakember

Betyó János - Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, közegészségügyi-járványügyi felügyelő

Betyóné Kiss Viktória - Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, adatbáziskezelő



.

1. galéria2. galéria3. galéria
Prohászka Béla (Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke) és Turóczky Edit (Békés Megyei Mintamenza megbízott) látogatása Köröstarcsán a Napköziotthon Konyháján - 2013. április


.

Gyógy- és fűszernövények a Minta Menza programban


Metélőpetrezselyem (sima levelű): A metélőpetrezselyem jobban elviseli a szélsőséges talajokat, de élvezhető gyökeret nem fejleszt, viszont annál dúsabb lombozatot hoz létre. A főterméke tehát a levélzet, amelyet éppen úgy használnak fel, mint a közönséges petrezselyemét. (A petrezselyem lombját téli használatra meg lehet szárítani vagy le lehet fagyasztani.)

Kapor: közismert gyógy-, és fűszernövény. Teája vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású. A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, kapros-túrós palacsinta. Használják levesek, főzelékek, saláták, egyes hal, gombaételek, körözöttek, mártások, túró ízesítésére, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható.

Bazsalikom (sima): dísz-, fűszer-, és gyógynövény. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin. A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott. Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.

Bazsalikom (fahéj illatú): dísz-, fűszer-, és gyógynövény. A fahéj és a bazsalikom ízének csodás kombinációja egy aromás csokorban. Nagy leveleivel és lila virágaival nagyon dekoratív növény, a virágágyásban is megállja a helyét. Hatásai a sima bazsalikommal megegyezőek.

Kakukkfű: Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben, salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika, sültekhez: baromfi-, marha- stb., vadas ételekhez, töltött káposzta,véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek, alételek, körözöttek, növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

Menta: Sűrű növésű növény, több cm hosszú hajtásokkal, amelyeken páros levelek találhatóak. Virága henger alakú, fehér, kék, vagy rózsaszínű. Mindegyik fajtája illatos, ha összemorzsolják. Kiváló fűszer: ételek, saláták, édességek, italok, fagylaltok, gyümölcsök ízesítésére használhatjuk. A mentának számos jótékony hatása van: többek között élénkítő, frissítő hatása van, elősegíti az emésztést, enyhíti a puffadást és a hányigert valamint serkenti az epeműködést. A borsmentából készült teák a fogyókúrák alapját is képezhetik. Télen különösen jó, ha van egy kevés kéznél, mert a köhögés és torokfájás tüneteit is enyhíti.

Konyhakömény: elősegíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. Végezetül, karvontartalmának köszönhetően, a köménynek bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van. Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposztafőzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és -kivonatok alapanyaga. Egészben és őrölt formában is kapható. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott.

Citromfű: A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbet, tea, vermut és vaníliapuding díszítésére és ízesítésére is. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.

Majoranna: A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoranna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsokhoz. A majoranna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze.

Borsikafű: fűszernövény. Népies nevei: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Az erdélyi konyha elterjedt fűszere. Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló. Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket.
Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni.

Rozmaring: fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. Kámforra emlékeztető keserű, aromás ízű. Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

Lestyán: A lestyán az zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer-, és gyógynövény. Egyéb, népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya. Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. A kereskedelemben kapható szárított és vágott gyökere, amely drogként a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos. Levesek, saláták, diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére, de a likőr- és konzerviparban is nélkülözhetetlen. Teája jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó. Vese- és epekőteák alkotórésze, jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezéseknél.

Tárkony: A tárkony az őszirózsafélék családjába, az üröm nemzetségbe tartozó, évelő gyógy-, és fűszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm, tárkony.
Fűszer- és zöldségnövényként világszerte termesztik. Erdélyből került Magyarországra. Régebben nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet. Leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.
Teája vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású.

Snidling: A metélőhagyma vagy snidling a hagymaformák legkisebb méretű faja, a tavasz első zöldülő hírnöke. Népies nevei: pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből: snidling, snittling. Évelő növény. A friss metélőhagyma gyorsan elfonnyad, és kellemetlen keserű íze lesz. A szárított viszont hosszú ideig fogyasztható. Felveszi az étel nedvességtartalmát, így teljes értékű lesz. Sok benne az illóolaj és a C-vitamin. Erős aromájú fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.
Főleg a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, szendvicseket, a túrót és a lágy sajtokat, valamint halételeket és mártásokat ízesítenek vele.


Kínai metélőhagyma: univerzális „gyógyszer”-nek mondható. Enyhén fokhagymaillatú, kellemes ízű, és évelő változata a tatárhagyma, más néven a kínai metélőhagyma. Őshazája Kína és Japán, de ma már gyakorlatilag az egész földön termesztik. Gyógyhatása megegyezik a fokhagymáéval. Az egész növény antibiotikus hatású, jól használható a candida, szalmonella, kolera baktériumok okozta fertőzések ellen. Vértisztító, csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a vérrögök kialakulását, mérsékli a trombózisveszélyt. Fertőtleníti, tisztítja a légutakat, köhögés, hörghurut, tbc esetén is hatásos.



.

1. galéria2. galéria3. galéria
Előkészületek a gyógynövények termelésére