Vissza a főoldalra
ketosz logo


Felhasználónév:
Jelszó:PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLET

Az ötvenes években a nyolcosztályos iskola fejlődése a több tanító, a szövetkezet és birtok tisztviselői, valamint a falu ifjúsága igen jó alapot biztosított a művelődési élet fejlődéséhez. Erősödött a színjátszó kör, és egy új művelődési és szórakozási lehetőség vette kezdettét a Mozi. Minden szombaton és vasárnap, télidőben csütörtökön is telt házzal működött. Ebben az időben villanyárom nem volt a faluban, a rendezvényeken

 

PETŐFI SÁNDOR

MŰVELŐDÉSI EGYESÜLET

 

 

 

 

            Az ötvenes években a nyolcosztályos iskola fejlődése a több tanító, a szövetkezet és birtok tisztviselői, valamint a falu ifjúsága igen jó alapot biztosított a művelődési élet fejlődéséhez. Erősödött a színjátszó kör, és egy új művelődési és szórakozási lehetőség vette kezdettét a Mozi. Minden szombaton és vasárnap, télidőben csütörtökön is telt házzal működött. Ebben az időben villanyárom nem volt a faluban, a  rendezvényeken aggregáttal fejlesztették az áramot.

            Az ötvenes évek végén a könyvtárban volt az első TV, ami a lakosság igen nagy érdeklődését váltotta ki. A könyvtárnak népes olvasótábora volt, és a könyvállományt a különböző rendezvények bevételeiből állandóan bővítették.

            A hatvanas évektől a helyi rendezvények mellett mind több vendégszereplést is fogadtak. Többször szerepeltek itt a rádió énekesei, a topolyai és a szabadkai színház, a Népkör, a magyarországi táncdal fesztivál énekesei, jeles színészek mind Gobbi Hilda és Rátonyi Róbert. De ezen kívül a környező települések műkedvelőit is gyakran vendégül látták.

            A hetvenes évek elején a tánccsoport észtvett a Gyöngyösbokrétán Gomboson. Irodalmi színpad alakult, amely szépen szerepelt a Petőfi Sándor 150. évfordulóján megtartott rendezvényen.

A könyvtárban könyvtáros volt, mint a Fórum dolgozója, napilapokat és könyveket is árusított. A könyvtár állományát a megjelent könyvekkel állandóan gyarapították,  és mint a művelődési egyesület klubjaként mindennap meghatározott időben nyitva volt. Kávé és üdítő mellett napilapokat lehetett olvasni és a napi eseményeket megbeszélni. Itt jöttek össze a szereplők, a kultúregyesület vezetősége, de nyitva állt minden érdeklődő polgár részére is. Ez igen nagy tetszését váltotta ki lakosságunknak, hiszen volt egy hely, ahol találkozni és beszélgetni lehetett nem csak a kocsmában. A könnyhónap alkalmából könyvkiállítást és könyvvásárt szerveztek, ez által a könyvek közelebb kerületek az olvasókhoz, és jellemző volt hogy igen sok könyvet vásároltak  akkor meg a gyerekek és a felnőttek is.

            A művelődési egyesület a 70-es években érte el a működésének csúcspontját. Ebben az időszakban a legjobban működő egyesület volt a község területén.

            A 80-as években művelődési életnek nagy lendületet adott a Tudás hatalom c. rendezvény, amelyet a boszniai Potoci helységgel folytattak. Erre az alkalomra megalakult a népdalkórus és újra szerveződött a tánccsoport. 1989-ben megtartott Aratóünnepség is felrázta a falu művelődési életét, ettől kezdve az asszonykórusunk minden évben részt vesz a Durindón és a tánccsoport a Gyöngyösbokrétán.

            A 90-es években a hagyományápoló csoport feleleveníti a régi népi hagyományokat mind a Betlehemjárás, farsangi karnevál, maszkabál, Mikulás és locsolkodás,valamint minden évben részt veszünk a Gazdag Ág hagyományőrző vetélkedőn.

A M.E. keretein belül működik a Margaréta kézimunka klub. Minden évben a Nőnap alkalmából kiállítást rendez, de a legjobb munkákkal rendszeresen részt vesz a MIRK nemzetközi kézimunka kiállításon is, ahol szép eredményeket ér el.

            2001-ben az egyesület pályázat útján TELEKUNYHÓT kap, mely a könyvtárban van elhelyezve. A korszerű számítógépek szerda kivételével minden nap igénybe vehetők  a gyerekek és az ifjúság nagy örömére.

            Az elmúlt évek nehézségeinek ellenére egyesületünk fennmaradt és bizakodóan tekintünk a jövőbe. Teszünk ezt annak ismeretében, hogy gyermekeink  az óvodások, iskolások,

pedagógusaink vezetésével rendszeresen részt vesznek a falunk kulturális életében, hiszen minden rendezvényen ott vannak a gyermekkórussal, szavalatokkal, táncokkal, furulya zenekarral. Ők a jövőnk biztosítékai.