Vissza a főoldalra








ketosz logo










Felhasználónév:
Jelszó:



Gyógy- és fűszernövények a Minta Menza programban

.

Gyógy- és fűszernövények a Minta Menza programban


Metélőpetrezselyem (sima levelű): A metélőpetrezselyem jobban elviseli a szélsőséges talajokat, de élvezhető gyökeret nem fejleszt, viszont annál dúsabb lombozatot hoz létre. A főterméke tehát a levélzet, amelyet éppen úgy használnak fel, mint a közönséges petrezselyemét. (A petrezselyem lombját téli használatra meg lehet szárítani vagy le lehet fagyasztani.)

Kapor: közismert gyógy-, és fűszernövény. Teája vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású. A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, kapros-túrós palacsinta. Használják levesek, főzelékek, saláták, egyes hal, gombaételek, körözöttek, mártások, túró ízesítésére, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható.

Bazsalikom (sima): dísz-, fűszer-, és gyógynövény. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin. A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott. Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.

Bazsalikom (fahéj illatú): dísz-, fűszer-, és gyógynövény. A fahéj és a bazsalikom ízének csodás kombinációja egy aromás csokorban. Nagy leveleivel és lila virágaival nagyon dekoratív növény, a virágágyásban is megállja a helyét. Hatásai a sima bazsalikommal megegyezőek.

Kakukkfű: Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben, salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika, sültekhez: baromfi-, marha- stb., vadas ételekhez, töltött káposzta,véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek, alételek, körözöttek, növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

Menta: Sűrű növésű növény, több cm hosszú hajtásokkal, amelyeken páros levelek találhatóak. Virága henger alakú, fehér, kék, vagy rózsaszínű. Mindegyik fajtája illatos, ha összemorzsolják. Kiváló fűszer: ételek, saláták, édességek, italok, fagylaltok, gyümölcsök ízesítésére használhatjuk. A mentának számos jótékony hatása van: többek között élénkítő, frissítő hatása van, elősegíti az emésztést, enyhíti a puffadást és a hányigert valamint serkenti az epeműködést. A borsmentából készült teák a fogyókúrák alapját is képezhetik. Télen különösen jó, ha van egy kevés kéznél, mert a köhögés és torokfájás tüneteit is enyhíti.

Konyhakömény: elősegíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. Végezetül, karvontartalmának köszönhetően, a köménynek bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van. Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposztafőzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és -kivonatok alapanyaga. Egészben és őrölt formában is kapható. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott.

Citromfű: A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbet, tea, vermut és vaníliapuding díszítésére és ízesítésére is. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.

Majoranna: A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoranna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsokhoz. A majoranna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze.

Borsikafű: fűszernövény. Népies nevei: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Az erdélyi konyha elterjedt fűszere. Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló. Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket.
Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni.

Rozmaring: fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. Kámforra emlékeztető keserű, aromás ízű. Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

Lestyán: A lestyán az zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer-, és gyógynövény. Egyéb, népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya. Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. A kereskedelemben kapható szárított és vágott gyökere, amely drogként a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos. Levesek, saláták, diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére, de a likőr- és konzerviparban is nélkülözhetetlen. Teája jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó. Vese- és epekőteák alkotórésze, jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezéseknél.

Tárkony: A tárkony az őszirózsafélék családjába, az üröm nemzetségbe tartozó, évelő gyógy-, és fűszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm, tárkony.
Fűszer- és zöldségnövényként világszerte termesztik. Erdélyből került Magyarországra. Régebben nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet. Leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.
Teája vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású.

Snidling: A metélőhagyma vagy snidling a hagymaformák legkisebb méretű faja, a tavasz első zöldülő hírnöke. Népies nevei: pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből: snidling, snittling. Évelő növény. A friss metélőhagyma gyorsan elfonnyad, és kellemetlen keserű íze lesz. A szárított viszont hosszú ideig fogyasztható. Felveszi az étel nedvességtartalmát, így teljes értékű lesz. Sok benne az illóolaj és a C-vitamin. Erős aromájú fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.
Főleg a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, szendvicseket, a túrót és a lágy sajtokat, valamint halételeket és mártásokat ízesítenek vele.


Kínai metélőhagyma: univerzális „gyógyszer”-nek mondható. Enyhén fokhagymaillatú, kellemes ízű, és évelő változata a tatárhagyma, más néven a kínai metélőhagyma. Őshazája Kína és Japán, de ma már gyakorlatilag az egész földön termesztik. Gyógyhatása megegyezik a fokhagymáéval. Az egész növény antibiotikus hatású, jól használható a candida, szalmonella, kolera baktériumok okozta fertőzések ellen. Vértisztító, csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a vérrögök kialakulását, mérsékli a trombózisveszélyt. Fertőtleníti, tisztítja a légutakat, köhögés, hörghurut, tbc esetén is hatásos.